понеделник, 1 юни 2015 г.

Бърза кухня: Свежо сезонно меню

Понякога Интернет може да ти създаде доста фалшив имидж. Заради рецептите, които публикувам, доста хора си мислят, че ежедневно в нас живеем основно на десерти, тажини, банички и хляб.  Всъщност през повечето време се стремя да спазвам доста по- лек режим на хранене. Доста често си нося и домашно приготвена храна в офиса или си правя салата там. Сега навлизаме смело в сезона на плодовете и зеленчуците и предлагам една такова меню, като в по- голямата си част е сурово, а спанакът и част от ягодите  са отгледани на терасата и в двора ни:)


Менюто включва салата от спанак и рукола с козе сирене, ягоди и хумус сос; сурова доматена супа с печен патладжан и галет с ягоди и лайм (защото винаги има място за парченце сладко:)




Обикновено ям калоричните неща за закуска. Или поне така ми се иска, но не винаги устоявам до вечерта.


Галет с ягоди и лайм
Продукти за галет с диаметър 24 см

За тестото
  • 350г брашно
  • 1 супена лъжица захар
  •  200г  масло, нарязано на кубчета
  • 1 яйце 
  •  3-6 супени лъжици прясно мляко

Брашното и захарта се сместват в купа. Добавя се нарязаното на кубчета масло и се намачква с вилица или ръце, докато не стане на трохи. Добавя се яйцето и млякото и набързо се замесва тесто. Не го месете много. Приберете го в хладилника за половин час. През това време може да се заемете с плънката.


За плънката

  • 2 чаши ягоди
  • 1с.л нишесте
  • 100г захар
  • кората на 1/2 лайм

Ягодите се почистват от дръжките и се нарязват на едри парчета. Поръсват се с нишестето и захарта и се слагат на котлона за 5 минути. Добавя се кората на лайма и оставете всичко да се охлади за 15 минути.
Разточете тестото на кора с диаметър около 0.3-0.5см. Прехвърлете в тавичка, застлана с хартия за печене. В средата сложете от ягодовата плънка и загънете краищата, така че да не изтече. По желание намажете с жълтък и поръсете с пудра захар. Печете около 20-25 минути на 200 градуса.



Спанакът се появи в една голяма саксия на терасата, в която обичайно отглеждам чери домати. Тази година го засях, докато чаках да ми стане разсада за другите зеленчуци. Голяма част от него не оцеля, поради големият интерес на котката към него. От една страна добичето има афинитет да стои точно в тази саксия, от друга страна прояви нездраво любопитство към това дали става за ядене.  Каквото оцеля отиде на салата, за да може да се разчисти място на вече доста големия разсад.


Понеже сме в сезонът на ягодите, салатата също е ягодова.



Не е нещо иновативно, но сосът от хумус с пушен пипер й придава приятен завършек и плътност.



Салата със спанак, ягоди, козе сирене и дресинг от хумус и пушен пипер
Продукти за 4 порции

4 чаши микс от листа на спанак и рукула
8-10 пресни ягоди
100г френско козе сирене (кръглото)
2с.л. кумус
сокът на 1 лимон
1/2ч.л пушен пипер
сол
1ч.л зехтин

Дресингът се забърква от хумуса, сокът на лимона и пипера. Зелените листа се измиват и подсушават. Сипват се в дълбока чиния и се поръсват със зехтина.Добавят се ягодите и козето сирене. Поръсва се с дресинга и готово:)


Може да сервирате салатата върху дъска, директно заедно със супата. Тя самата също е сурова.


Доматена супа с печен патладжан
Продукти за 4 порции

500г домати
  • 1 зелена чушка
  • 1 малка тиквичка
  • 1 среден изпечен и обелен патладжан
  • сол и зехтин
  • по желание: малка люта чушка, сирене, кориандър
  • 300-400мл вода

Рецепта на практика няма. Всичко без патладжана се слага в блендера и се миксира до гладка смес. Патладжана се нарязва на малки парченца и се добавя към сместа. По желание се слага люта чушка, а при сервиране се поръсва със сирене и накъсан кориандър.


Когато ми мине каръщината ще се постарая да публикувам "великото" ми сладко от ягоди и запознанство с Duch Oven или уникалната тенджера на баба ТИ!:)



5 коментара:

  1. Чудесни предложения!
    Особено супата и соса.
    Тези дни от каръщината са по-хубави, та давай и сладкото ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Милата Руми, нещо си в Сатурнова дупка..да не предстои рождения ти ден? :)))
    Менюто е чудесно! Свежо и лятно. Мога да живея само на розови домати и авокадо, но се налага да готвя заради децата :))) Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  3. Подозирам, че ако готвиш и на котаната така, няма да се докосне до спанака в саксията :)
    Прекрасни снимки както винаги!

    ОтговорИзтриване
  4. Руми,
    откъде намираш пушения пипер? Всичко изглежда страшно вкусно, дано скоро те пусне и каръщината, за да даде път на нови и прекрасни хоризонти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаш няколко опции. От арабските магазини на Женския пазар, от магазинчето за подправки на Иван Асен или онлайн от тук http://marulka.com/products/view/pushen-cherven-piper-lyut , тук https://shop.zdravnitza.com/bg/podpravki/42-ispanski-pushen-cherven-piper-pikanten.html или тук http://naturabg.com/podpravki/360-pushen-cherven-piper-sladak-1kg.html

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...